29 Nisan 2022 Cuma

Hokagelik Makamının Sırlı Kapısı

        Büyük deliklerin, büyük kapakları vardır; bugünün varsayımsal konusu kapılar ve pek tabii onların sırlı yüzeyleri de ilgimizi çekmeye değer. Yeryüzü üzerinde neredeyse tüm medeniyetler ortak mirasına dahil edilecek bir başlık olabilir. Tasarı açısından farklılıkları ne kadar ilginç olsa da temel amaç aynı. Gizlilik, güvenlik, güzellik ve benzer başkaca kelimeler... Kimi zaman ızgaralı yapısıyla görsel olarak geçirgenli elde etmiş olanları, içerideki kişiye saygı çerçevesinde odaya girenin eğilerek girmesi adına boyutları normalin altında olanları, ihtişamın her türlüsünü barındıracak taşlar ve metallerle bezenmiş olanları mevcut.



    
    Mağazalarda daha çok camsı yüzeyler olsa da daha fazla güvenlik için sarmal kapılara (kepenk) da denk gelmek mümkün. En nihayetinde bazen sadece bir kalastan oluşmuş çiftlik kapıları da görülebilir. Temelde geçişin kontrolü sağlanırken içeride yer alanın varlığından haberler verdiği de gerçektir. Öte yandan kapıyı tanımlamak adına onun kilit mekanizmasından, tutma kollarından ve başkaca zil seslerini hedefleyen tokmaklarından bahsetmekte gerekli. Ulaşılması istenen fiziksel şey her ne ise o nispette bir kilit barındırdığı göze ilk çarpan nokta. Günümüzde geneli birden fazla tedbir içermekte. Zil seslerinde çeşitliliğin azaldığı onun yerine kamera aracılığıyla suretlerin nakledildiği düşünülebilir. Sanırım geriye sadece işçilik ve seçilen malzeme kalıyor.



        Hokagelik makamı, daha doğrusu kagelik makamı. 1999 yılında yayınlanmaya başlayan manga(Japonların çizgi romanlarına verdikleri ad.) geçen bu rütbe, ninja köyünün en güçlüsü olduğuna inanılan ve köyün lideri olarak kabul edilen kişisine verilen unvanı temsil eder. Eserde mevcut tek kayda değer işin ninjalık mesleği olduğu belirtilen bu köyün gençlerinin hayalide tabii olarak bu makamdan başkası değildir. Öte yandan başlangıç da gördüğümüz başkarakterin hedefi de bundan farksız değil. Hikayenin tadını kaçırmadan belirtmek gerek ki hikaye boyunca kahramanın(Adı Naruto) geçtiği güzergahlarda menziline uzaklığını görüp pes etmeksizin dillendirdiği hokagelik makamı adına gerçekleştirdiği serüveninin okumak veya izlemekteyiz.

        Dikkat çekici noktanın hedefin dillendirilmesi olduğunu düşünüyorum. Bu aynı karşılaşılmış ve herkesçe aşikar olan bir kapının varlığını haykırmakla beraber sahiplik iddiasında bulunmaya benziyor. Şüphesiz birden fazla kişinin aynı iddia ile haykırması ilgi çekicilikten öteye, şüphe dolu bir meraka sürüklüyor. Dahası kapının gün içerisinde defaatle açılıp içinden asıl sahibinin çıktığı durumlarda bu daha da girift bir yapının temellerini atıyor.

        Ama ben hayal çığırtkanlarının ötesinde, kapıların asil sahiplerinin berisinde; daha ziyade sessizliğiyle hedeflediği kapıya yürüyenlerin peşindeyim. İnsanlarla muhabbet ederken de fark edebilirsiniz, bu kapı koleksiyoncuları hep en nadide olanlarını sona saklarlar, ona varana kadar; onun narin işlemelerinden ballandırarak bahsederler.


        Kimse kapıya olan uzaklığını ölçmek istemediği dönemlerden geçiyoruz. Davetkar veya gizli kalmış kapıların yolcuları için arzu edilebilir nesneler olduğu kanısında oluşum, bu durumun hem gerçek hem de mecaz manada başkaca konulara ilhamat vereceği yönündeki terazimde kendini belli ediyor.

        Son olarak kapıların açılma yönü de ayrı bir güzellik saklıyor. Değinilmesi gereken başkaca büyük delikler ve başkaca büyük kapıların varlığı yazının sonuna kalıyor. İnsanların kalplerin de oluşan boşluklara kapı aradıkları gerçeği, gecenin kapısını sırlıyor...


Kullanılan görseller: 0,1,2,3