3 Eylül 2021 Cuma

MEWTWO


        Böyle buyurmuştu Mewtwo; "Hangi şartlarda doğduğunun bir önemi olmadığını anladım. Kim olduğunu, hayatta yaptığın işler belirler. - Mewtwo"

        Doktor Fuji, kızı Amber'i kaybetmiş acılı bir babadır. Kızını bir kez daha görmek istemektedir. Bunun üzerinde çalışmaları bulunmaktadır. Roket takımının lideri ise Mew adlı pokemonun klonlanmasına yardım etmesi halinde kendisine maddi yardımda bulunulacağı vaadeder. Guayana adlı ormandaki aramalar sonucunda Mew'e ulaşılamaz fakat kendisine ait fosilleşmiş kirpiklerine ulaşılır. Sürecin istenilen şekilde gerçekleşmesi ile Mewtwo elde edilir. Mewtwo'nun oluşumundan sonra kendisinin yine kendi varlığını sorguladığı sahneler ise, görece çocuklara yönelik bir eserde oldukça ilgi uyandırıcı sahnelerdendir. -Ben neyim? kimim? Neden buradayım? Dünyadaki yerim ne?- Sadece bir klon olduğunu öğrenmesi ile öfkesini laboratuardan çıkarıyor. Roket takımı lideri Giovanni ile kısa süreli bir iş ortaklığı yürütse de hayata karşı sorgulamaları bu yoldan ayrılması ile sonuçlanıyor. Daha sonra en güçlü pokemon eğitmenlerine davetiye göndererek daha büyük bir plana başlamış oluyor... Hikayenin bir kısmına buradan ulaşabilirsiniz.



        Neden buradayım tarzı sorgulayıcı soruların, ben neyim başlığından hareketle süre gelen soru işaretleri; diğer pokemonların ve pek tabii Mew'in de nasıl bu gezegende var olduğunun ifadesi şeklindedir. Serinin ilerleyen sezon ve bölümlerinde Arceus(şu anlık zaman, uzay, yeryüzü ve denizleri kontrol eden pokemonları doğurduğu iddia edilen pokemon; bu hikayenin devamında yeryüzüne mew gönderilir, geriye kalan tüm pokemonlar ondan türerler.) ve bir takım farklı pokemonlara öncelik verilerek o onun ortaya çıkmasına yardımcı oldu şeklinde süregelen bir ağaç sistemi olsa da, aslına bakarsanız kim asıl ata pokemon henüz kesin değil. Zira ticari kazanç süresi devam eden bir karmaşayı sonlandıracak tarzda uç noktaların kesinleştirilmesi kaliteyi arttırdığı gibi macerayı sonlandıracaktır.

        Bu bağlamda çok geç(gerçekten trajikomik derecesinde) fark etmiş olduğum belki de üzerine düşünmediğim dönem aralığının uzunluğundan benim için böyle bir etki oluştu. Evet. İsimlendirmede yer alan "2" takısını (Mew-Two) fark etmem ile beynimin içinde yıldırımlar ufak bir görsel şölen düzenledi. Ülkelere göre isimlendirme farklılıklarını göze aldığımızda dahi (Japonca isim ミュウツー [myuutsū]) bu sonuca bu kadar geç ulaşmanın hüznü ve varılan sonucun bilimsel ifadesi birbirini nötrlemeye yaklaştı. Yeni üretilen bir ürüne isim vermenin en kolay ve takip edilesi yolu; temel alınacak ismin sonuna sıralamayı apaçık belli edebilecek numaralar yerleştirmekti. Kaldı ki seri içerisinde Pokedex adlı kütüphane cihazında keşfedilmiş tüm pokemonlar adının karşılığında numaralar verilmişti.



        Tüm bu isimlendirmeler Pokemon içerisinde sürekli gözler önüne dökülüyor. Son derece açık bir amaç güdülmüş olmalı. Oyunu oynayacak tüm kullanıcılar içerisinde çocukların ezber yeteneğini alaya alır derecesinde isimlendirme tercih edilmiş. Kelebek tipli olana, kelebek kelimesini andıran sözcükler bulalım. Psişik yetenekleri olanlara sırasıyla Abra, Kadabra ve Alakazam diyelim... Örnekleri arttırmak yerine buraya listeyi bırakıyorum. Böylece ülke dışı(Japonya) isimlendirmelerin gerçek dünya benzerliklerini görebilirsiniz. Şeklinde süre gelen isimlendirme sayesinde belki de bu kadar gelişmiş seviyede büyük bir müşteri kitlesine sahip oldu. Bense yıllar sonra bu sadeliği fark edebildim...

Kullanılan görseller: 0,1,2,


Kaynaklar:
https://bulbagarden.net/