6 Mayıs 2022 Cuma

Kullanıcı Adı Sorunsalı


    
    Boşlukların doldurulması konusu hayatın içinde olduğu gibi, onu kopyalayıp iki boyutla ekranlara hapsederken de bize eşlik ediyor. Ağ üzerinde hareket ederken, etkileşim içerisinde olduğumuz her an; ister beğeninizi belli edebileceğiniz tek bir sembolle ister yazım dilinizle, isterseniz de ses veya video kayıtlarınızla mümkün oluyor. Gizlenmiş ışıktan sicimlerle bağlantınız sağlamlaşırken, sizinde duvar ustalarından farksız olduğunuzu hissettirmek adına her fırsatta varlığınızın ispatı isteniyor. Ama bu sürecin orta kısmını ele almak istediğimden emin değilim. An itibari ile daha çok temsinilizin oluşma kısmında gezinmek istiyorum. Suretinizi adlandırırken kullandığınız kelimelerden haber verin bana. Öyle ki size daha kolay hitap edebileyim. Herhangi bir meclis de söz sahibi olmanın en tutarlı yolu kendinizi tanıtmakla başlar. Kayıt olmak adına size nasıl hitap edilmesi gerektiği sorusuyla karşılaştığımız yüzlerce ara yüz, hep tek düze ve hafızalardan silinmeyen yankılarla mı yanıt bulur?

    
    Kullanıcı adı arayışında doğuştan gelen isimleri tercih etmemek yönünde bir katılım gösteriyorsanız, sınırları zorlamanın gerisinde; belki de tükettiğiniz eserlerden ilham alıyorsunuz. Kendinizce anlamlandırdığınız yeni heceler kullanıyorsunuz. En nihayetinde oluşturduğunuz suret adlandırması sizi hep takip ediyor.



        "Bu bağlamda çok geç(gerçekten trajikomik derecesinde) fark etmiş olduğum belki de üzerine düşünmediğim dönem aralığının uzunluğundan benim için böyle bir etki oluştu. Evet. İsimlendirmede yer alan "2" takısını (Mew-Two) fark etmem ile beynimin içinde yıldırımlar ufak bir görsel şölen düzenledi. Ülkelere göre isimlendirme farklılıklarını göze aldığımızda dahi (Japonca isim ミュウツー [myuutsū]) bu sonuca bu kadar geç ulaşmanın hüznü ve varılan sonucun bilimsel ifadesi birbirini nötrlemeye yaklaştı. Yeni üretilen bir ürüne isim vermenin en kolay ve takip edilesi yolu; temel alınacak ismin sonuna sıralamayı apaçık belli edebilecek numaralar yerleştirmekti. Kaldı ki seri içerisinde Pokedex adlı kütüphane cihazında keşfedilmiş tüm pokemonlar..." devam eden daha önceki yazımın farkındalığının ikincil kısmını kutlamaktayız.

        Peki pokemon da yer alan ve ilk nesil pokemonlardan olan Arbok'u hatırlıyor musunuz? Gariptir japonca ismi de アーボック(Ābokku) diye yazılıyor. Gelişmeden önceki adının Ekans olması da ayrı bir tamamlayıcılık katıyor. Daha önce inceleme fırsatı bulmuşsanız, pokemonların ve seride geçen karakterlerin isimleri diller arası değişiklik gösterdiğini biliyorsunuzdur. Baş karakter Ash Ketchum diye bilinirken ana vatanında Satoshi Tajiri olarak çağırılmakta. İzlenilmek istenen bu yol, oldukça fazla iş yükünü beraberinde getiriyor.


        Arbok kelimesinin tersten ifadesinden üretilmiş oluşu, ilkokul yıllarımdaki ufak bir anın tazelenmesine sebep oldu. Sınıf arkadaşlarımla mevcut isimlerimiz yerine onların tersten okunuşlarını kullanarak seslenmeyi hedeflediğimiz günün; temelde başka bir boşluğu doldurma çabası olduğu kanısındayım. Kelime dağarcığımızın henüz yeniye olan açlığının dinmediği zamanlarda; en hızlı ve manidar üretim şekline koşmamız bundan olsa gerek. Üstelik alışılmışın dışında seslenişin kendine göre olumlu tınısının rüzgarı günlerce esmişti. Yıllar içinde insanların ve eserlerinin boşluklarını görmek nedense denenmemiş yolların hala mevcut olduğunu hatırlatır. Belki de bu yollar gidilen yoldan zıt istikamette azda olsa ilerleyerek başarıya ulaşılabileceğinin simgesini ifade eder. Bu aynı son derece sıkı bir kemerden kurtulma isteğinin, onu daha da sıkarak yani kurtulmak istediğiniz yönün tersine az daha sabrederek mümküniyetin olabileceğinin ifadesidir.


Kullanılan görseller: 0,1,2