8 Nisan 2022 Cuma

Bağlayıcılar



        Biçim yönünden zengin bir salatayı tanımlamak için nelere ihtiyaç duyarız? İlk başta eşlik edeceği yemeğin türü, yoğunluğu, tadı ve benzeri sınıflandırmalardan elde edilecek tabloya en uygun malzemeleri içermesi önemli olacaktır. Yine mevcut parçaların dilimlenirken izlenecek yollarda önem arz etmektedir. Bazı sebzelerin yaprakları kesilirken bazıları ise parçalanırken daha aromatik sonuçlar vermektedir. Duruma göre rendelenecek malzemelerinde varlığı unutulmamalıdır. Tüm bunların yanında zamanın önemi ayrı bir basamağı aydınlatır. Zedelenmiş yapraklar ilhamlarını kısa sürede kaybedecek, albenileri yok olacaktır. Eşlik edilecek yemeği daha öne planda tutacak, yerine göre her tadımı ilk çarpıcılık sahnesi yinelermişçesine yüksek verime kavuşacak malzemeler seçilirken tazelik ve kullanım kolaylığı adına bazı türlerde dinlendirilmiş veya kurutulmuş olması gerekebilir. Yaşlı, genç ve belki kurutulmuş(ölmüş) yaprakların ya da sebzelerin tecrübeleri gerçek bir ahengi karıştırma kabının içerisinde resmetmelidir.



        Yinelenmeyen yenilikçi notaların esrarlı tınısı, damak ve dil arasında oluşan çatalla; diyapazon gibi görevini yerine getirmesi için bir kaç yerine getirilmesi gereken şarta daha ihtiyaç duyar. Sıvı halde eklenecek bağlayıcılar bütünü idrak etmenin temelinde yatarken, etkileyiciliği arttırmanın da başka bir yoludur. Tatların bir birine karışmasından ziyade düzene sahip olmasına yardımcı olacaktır. Evet, notaların varlığı şüphesiz gerçek olsa da onları kağıda sermenin vereceği üst seviye ahenk, kabın içerisinden dahi duyulabilecektir. Bağlayıcı tercihleri ve sayılar üst ve alt notaları silmeyecek; ana yemeğe baskın gelip her şeyin önüne geçmeye çalışmayacak şekilde ve miktarda seçilmelidir.



        Özel karışım içeren sıvı bağlayıcıların yanı sıra uç ekşi, asidik lezzetlerin ve genel yağ bağlayıcılarını da unutmamak gerek. Uç detaylar kalabalık olduklarında verimli bir güruh olmasalar da, tekilliklerinde derin detaylara gebe oldukları bilinmektedir. Belki birazda baharat ve tuzdan bahsetmek gerek. Salata üzerine dökülecek bağlayıcı kimi zaman pişmiş ürünlere ve hatta sebze sınıfının dışından etlere de ihtiyaç duyabilir. Bağlayıcılar amaç yolunda tüm bu topluluğun daha verimli bir sonuca ulaşmasını sağlamaktan öte bir duygu taşımazlar.



        Bu bağlamda Salata tabii olarak bir topluluğu ifade etmektedir. Öyle alelade değil, bir amaç uğruna toplanmış hedefi olan bir grup resmedilmektedir. Amaç elbette bağlayıcılar olabilir. Salata uyumunu boza bilecek sivriliklerin çoğunlukta olmama durumu grup içerisinde de geçerlidir. Yüksek uyum, zirveyi hedefleyen tek düze olmayan fikirlerin varlığıyla da pek tabii mümkün olabilir. Malzemelerin varlığı ile her renk getirdiği birikim ile inşa edilmiş eserden pay alır. Uyum; tükenmiş gibi gözüken parçalardan dahi tecrübeyi almaktan geri durmayan, zengin ve vurucu gençlik ateşini de esirgemeyen bir tablo ile mümkün olabilir.

        Neden sonra, uzun süredir bir salata hazırlamadığımı fark ediyorum. Şüphesiz özenli bir hazırlık süreci isteyen; muhteşem uyum ile güzel bir yemeği destekleyecek, tam donanımlı bir salata ve pek tabii uygun arzuları ateşleyebilecek bir bağlayıcı...




Kullanılan görseller: 0,1,2,3,4