3 Aralık 2021 Cuma

Nodevember


        Bir kaç yıldır süre gelen bir etkinlik. Kendi deyimleri ile "Her şey 2019'da tipik, vahşi, gece geç saatlerde bir Blender Konferansı partisinde başladı - bir dizüstü bilgisayarın önünde otururken, Blender'a veya koda veya her ikisine birden bakmak." (google çeviri)

        Kasım ayının görece en büyük etkinliklerinden biri; gezegenin daha büyük bir çoğunluğu üretilmiş ürünleri elde etmek adına indirim etiketi kovalarken, bir diğer grup insanın matematiğin[Blender özelinde sadece node(düğüm)'lar aracılığıyla oluşturulmuş sonuçlar] görsel üretim üzerindeki etkisini insanlığa sunmak istemesi ile başladı.

        Fikrin bir gün sonrasında başka bir yemek masasında temelleri sağlamlaştı. Yemek masalarında fikirlerin uçuşması durumuna şahitlik etmek doğrusu yaşanılası dioramalardan biridir.

        Tarihler denk gelmiş diye küçümsenmeyecek bir birliktelikle iki eş sesli etkinlik takvimde aynı yere vurdu. Substance 3D ile ortaklaşa başka bir benzer etkinlik sadece bir kaç saat sonra duyruluvermişti.

        Etkinlikten sadece bir yıl sonra üreten insanların neden paylaşmıyoruz sorunsalına cevap niteliğinde iki ev sahibi başlıklarını birleştirdiriler. Topluluklarınıda beraberlerinde sürüklemiş oldular.

        Bu etkinliğe Blender'dan GeometryNodes yapılarıda karışınca işin seyri tamamıyla değişti. Bu yazı, biraz neler oluyor ufkun belirsiz diyarlarında başlığına istinaden ilerlemiş gibi gözüküyor olabilir. Fakat aynı fikirleri düşünmek, öncü olarak dile getirmek veya üretmek üzerine yaşanmış bir hadise olmasıyla; düşünmeyi unutmayan toplumlara ilham olunası bir hikaye olduğunu düşünüyorum. Ancak aklım hala o yemek masası benzeri konumlarda doğrusu.

        Bu bağlamda dakikalar önce öğrendiğim bilgiye göre yine böyle bir masaya sahip olduğunu düşündüğüm ve hakkında yazımında bulunuduğu mekanın kapanmış buluduğunu öğrenmem nodevember etkinliğinin çıkış noktasına beni daha çok bağlıyor. Belkide artık elde edemeyeceğim fotoğrafları(nodevember web sitesinde hakkımızda bölümünde yer alan fotoğraf gibi) düşünüyor, masanın diğer üyeleri ile yeni fikirler için yelken açmaya can atıyorumdur. Yeni yemekler ve yeni fikirlerin bulunduğu ufka baktığımız bir başka gün daha bitiyor...


Kullanılan görseller: 0,1,

Kaynaklar:
https://nodevember.io
https://twitter.com/simonthommes/
https://twitter.com/HotdogNugget/