26 Kasım 2021 Cuma

Lezzet Müfettişleri


        Bu hafta ne ilginçtir ki yiyecek ve üretimi üzerine belki 10 dan fazla dergi inceleme fırsatı elde ettim. Evet, gezegen çapında ün yapmış zincir restoranları biliyoruz. Belki seviyoruz. Hızı ve konum bazında çok değişmeyen tatları ile ulaşılabilirlik ön planıyla ün yapmış yiyecek satış noktaları.

        Fakat bunların yanı sıra çok daha fazla bireysel lokantaların olduğu gözden kaçıyor. Çevrenizdeki insanların övdükleri zincir türündeki şubeler mi yoksa bireysel mağazalar mı? Sanırım bu soru sadece yiyecek olarak düşünülmemeli. Kalitenin temelinde işin başında duran kişinin varlığı ve alt kademesinde yer alanların ayak uydurma kabiliyeti yer almaktadır. İş bu şekilde düşünüldüğünde şubeleşmenin önünde en büyük engel seviyelendirme mekanizmasının dolaylı olarak aşağı yönde ilerlemesi olacaktır.

        Daha sade, tek düze ve daha çok duygudan yoksun yemeklerin üretimi hızın temel anahtarı olabilir. Bunun nadir örnekleri doğunun uç beyi olarak kabul görecek Oda'nın ülkesinde yani Japonya üzerinden verilebilecekken; ramen için geceden gündüze kadar kaynayan dashi ile karıştırılmış çorba kısmı süre sınırını aşarak örnekler kısmından siliniyor. Mezun olmak için kendi hazırladıkları balon balıklarını yemek sureti ile geçtikleri ve kalma durumlarında cezası ağır olan sınavlarda oldukça dikkat çekici.

        Gezegen çok daha temsili bir hazine arayışına yelken açarken maceracı olan bizler gemide yer alan her noktaya hakim olamayışımızın verdiği buruklukla yolculuğumuza başladık.

        Tek yıldız için yolda durduran, iki yıldız için yol değiştirten, üç yıldız için yola getiren nice kilometre taşına uğrak verme hevesi ile hikayelere dinledik. Yolculuk için ekipman üreten bir firmanın rehber niteliğindeki yolculuk noktaları atlası, haritalar dolabında yer almaya değer.

        Yıldızın bence en önemli özelliği kalıcı olmayışıdır. Bu alamet ona layık olmayı bıraktığınız an sizi terk edebilecekken, gerektiğinde ise layık olabilmek adına sayısını yükseltecektir.

        Başkaca lezzetlerin müfettişleri ile hoş sohbet etmeye devam edilen her vakit yeni ufukların çizildiği her dakika ile eşdeğer tutulmakta haklıdır doğrusu. Bu vakti simgeleyen saatin altında yer alan zincirlerin hareketi, saat başının yaklaştığının işaretinde başka bir şey değildir heralde.


Kullanılan görseller: 0,