19 Kasım 2021 Cuma

Ornitoloji ve Duvarlar

        Balıkçılgiller ailesinden bir kuşa denk geldiğinizde, diğer çoğu kuş ailesine nazaran -belki de büyüklüğünden ötürü- hareketleri hep bir zarif görünmüştür gözüme.

        İşinin ehli olanı izlemesi, işi yapmış kadar zevk verirken; avcı olarak doğan kuşların avlarını büyük bir titizlik ve ahenkle taradığı şu bilindik sahneden bahsediyorum. İnce ve uzun bacakları ve gagası ile suyun üzerinde üç sac ayağı motifini oluşturması sonucunda başarı hikayesini tamamlaması durumu. Dikkate değer ince işçilik avcılığın yanında avcının üzerinde yer alan işçiliğinde önemi vurgulanmaktadır. Bir kısmı mevsimsel olarak tüketilen besinlerden dolayı renk değişikliğine uğrayan türler olsa da bir avcı için son derece dikkat çekici renklere sahip oldukları kuşkusuz.

        İşleyişin ahengi ve sıradan hayatlarda kullanılmayan renk cümbüşünün özet karesi, bana her zaman sahneler arasındaki geçişlerin renk yoğunluklarını hatırlatır.

        Kuş gözlemciliği neredeyse diğer tüm ilgi uyandırıcı işlerde olduğu gibi öncelikli olarak sizden sabır ister. Daha da ziyade, aradığınız şey için onun habitatında bulunmanız gerekir. Belki bir kaç ekipman. Ama yaptığınız iş sadece izlemekten öte değildir. Aynı zamanda korkutmamalı veya ortamı bozacak her hangi bir şey yapmamalısınızdır. Eğer göremeyecek kadar uzaktaysanız, bir veya birden fazla çift mercekte size epey yardımcı olacaktır. Ama asıl önemli olan sergilenen oyun esnasında tiyatrodaymış gibi oyunu bozacak bir şey yapmamanız gerektiğini bilmektir.

        Görmek istediğiniz canlı yılın sadece küçük bir kısmında bulunduğunuz yere uğruyor da olabilir ya da çok nadir görülen türlere de rastlamanız mümkündür. Öyle ki nadirlik yüzünden amatör gözlemcilerin ornitoloji(kuş bilimi)'ye katkıları diğer bilim dallarına göre daha fazladır.

        Kendimize tutkumuz doğrultusunda kilometre taşları ve hedefler koyuyoruz. Hedefe yaklaştıkça...
Bu bağlama hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için tüm o takip süresini doldurduğunuzda, hedefinizle göz göze geliyoruz. Sadece göz göze gelmek bile dördüncü duvarı yıkıyor. Bu hedef en uzak noktada gerçekleştiğinde ise durağanlıkla beraber beşinci duvarda kendini belli ediyor...

        Duvarların oluşması ve yıkılması yolculuğun yapı taşlarını oluşturuyor. Tutkunuz için çıkmış olduğunuz yolculuk veya yolculukta ateşlenmiş olan tutkunuz hedefinizle göz göze geldiğiniz anda neye dönüşüyor. O alacalı rengi alevler içinde boğuluyor mu?

        Kaf dağının ardına bir yolculuğu çıkıp, Anka kuşunu görmek amacında değilseniz; alevleri görmekte zorlanabilirsiniz.


Kullanılan görseller: 0,