28 Mayıs 2021 Cuma

Küresel Veri Azlığı ve Takip Mesafesi

        Başka bir gezegene temelli yerleşme fikrini her düşündüğümüzde akla gelen diğer başlık kendi gezegenimizde yer alan veri akışındaki hakimiyetimizin çelimsizliği ile kala kalmamız olsa gerek.

        Yararlı olma katsayılarının yine tüketiciler ile belirlendiği üretim zincirleri konularından bağımsız olarak değerlendirildiklerinde takip mesafesinin belirlenemediği gözüküyor. Öneriler ana sayfanızda sıralandığında tümüne bakmak yerine seçim aşamasında oluyoruz. Zira yapay zeka önerme işleminde sıradanlıktan sadece bir adım ileride. Gerekli materyalleri sadece sizin izninizle değil izniniz olmaksızın tüketmeye çalışmasına rağmen üstünlük seviyesine yeterince uzakta. Akıl vereni biz olmamıza ve öğrencinin ustasını geçme felsefesine dayanarak vaktimizi çalmadığı günlerin ne zaman geleceğini merak ediyorum.

        Merak özünde araştırmayı beraberinde getirse de sanırım durağanlığım ile bana yetişmesini bekliyorum. Go maçında rakibinizin sizin tarafınızda alan yapmaya çalışırken; savaşa sürüklenmeyecek kadar uzak, yaşaması için gereken bir çift göz yapmayacağı kadar yakın takip ile ilerlemesini izliyor ve duvarımı güçlendiriyorum.

        Gezegenimizde araştırma kısmı, sınıfında "clicker" adı ile anılan video oyunlarda yer alan işleyişten çok da uzak değiller. Kısaca tanımlamak gerekirse yapmanız gereken sadece vakit öldürürken istenilen (genelde kullanıcı ara yüzündeki her hangi bir noktadır) noktalara basmanızdır. Tüm bu işlemler çerçevesinde tıklama başına aldığınız karı arttırmak adına kazancınızı araştırmalara yatırırsınız. Ağaç sisteminden ziyade fiyat filtresinden farksız bir tıklama sürecine gelmişsinizdir. Bu kısım fiyat performans olarak sınıflandırılan asıl kısımdır. Seçimleriniz getirisine göre yatırım yapma kararlarınızı etkileyecektir. Böylece serüveniniz esnasında zamanla geriye dönüp pahalı olduğunu düşünüp bıraktığınız yatırımlarını ucuzluğu karşısında döngüye gireceksiniz. Böylece hayatın her alanında fiyat bariyerleri ile durma noktasına gelip, yıllar sonra üzerine bir kez daha düşülen teknolojiler ve araştırma kollarının varlığını daha iyi anlayacaksınız.

        Destekçiler adını alabilecek yapılanmalar unutulabilecek çoğu teknolojiyi uzun süreler ayakta tutmayı başarsa da sonuç çoğu zaman değişmiyor. Clicker fikrinden uzaklaşamayan anlayışımız bu tip oyunların başlayanlarında oluşturduğu bağımlılık seviyesini gözler önüne seriyor. İşin içinde olmazsanız yani gözlemciyseniz farkındalık seviyenize göre girdabı görme ihtimalinizin olduğunu söyleyebilirim.

        İnternet üzerindeki araştırmalarımız çağın getirdiği yenilikler sayesinde sadece kelimeler aracılığı ile gerçekleştirilmiyor. En azından kullanıcı ara yüzümüzde bu işlemler kelimeler haricinde de karşılığını buluyor. Ses ve görsel aramaları, veri kütüphanelerinin gelişmesi ve sınıflandırma yeteneklerimizin hızı ile gelişmeye devam ediyor.

        Uzay hedefinin konuşmalara çokça dahil edildiği gezegen üzerindeki bir deneylerin diğer gezegenlerde tekrar edilme arzusu ile birleşiyor. Mevcut tüm kütüphanemizin evrensel oluşu ve referans değerlerinin miktarının belirlenebilmesinin bir diğer yolu uzay gibi gözükse de küresel veri azlığından dolayı clicker serüvenimizin yani gezegenimizin bilinmeyenleri içinde yeni fırsatlar doğurması gerektiği taraftarıyım. İnternet üzerinde dolaşımımızda görsel tabanlı arayışımız çok daha büyük hızlara ulaşmamıza sebebiyet veriyor. Yazılı eserlere ulaşımımız dahil olmak üzere bizi karşılayan küçük resimler dahil yazıyı okuma olasılıklarımızı arttırıyor. Yazının bütününün oluşturduğu uzun görsel dahi bu olasılıkların oynamasına hizmet ediyor. Yukarı hakkında elde ettiklerimizin çoğunu ise merceklerimize yansıyanlardan biliyoruz.



        Yeryüzünde yer alan büyük su kütleleri ve derinlerde bulunan kaya parçaları için pek de aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Gözlemin temelinde ışık yer alıyor. Fakat bu konu çok uzun zaman önce yeni araçlar ile çözülmeye başladı. Şimdi yukarı ve aşağı arasında yatırımların geri dönüşünün olasılıkları arasında gidip gelirken birikimlerimizi harcıyoruz.

        Tarafımızdan etiketlenmemiş her eser incelenme kuyruğunda yer alma ayrıcalığına sahip olamama ihtimali ile karşı karşıya. Hazineler ve çöplerin değer yargılarınca mevcut biçimlerinden günümüz renklerine dönüşümünde; tanımlanan zaman diliminde gerçekleşmeme ihtimalinin göz önünde bulundurulması, ulaşılan sonuçların kayıp sonuçlara olan merakı arttırmasından öteye gitmediğini gösteriyor. Kazanılan tüm varlıklar değer kaybediyor ve ardından tutarsız bir gelecek şekilleniyor.



        Günlük/haftalık/aylık/yıllık/biteviye... Şeklinde söz edebilecek arama sınıflandırmalarım bulunmakta, gözlem yeteneğim ve ilgi alanımın değişmesi ile söz edilen miktarların artışı günlük hayatın akışına doğrudan müdahale etmesi dolayında takip mesafesinin belirlenmesi konusu, beni durum üzerinde bir kez daha düşünmeye sevk etti. İşlemin hızlanması ve tarama sonuçlarında elde edilen kar potansiyelinin azalmaması için yeni tekniklere ihtiyaç duyduğum aşikar olduğunda bu zamana kadar kazandığım deneyimin değerlendirilmesine karar verdim. Bu arama süreci esnasında ilgi dağıtacak ek bir verinin işlenmesini engelleyerek, elde ettiğim zamanın bu kar için değer olduğunu söylemem gerek. Ancak atlanılan asıl noktanın çok daha önemli olduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum. Zira tüm ölçü birimlerim daha önce gördüğüm örneklere, kayıt aldığım referans noktalarına göre şekilleniyor. Bu işlem esnasında farklı olarak tanımlayabileceğim çoğu eser güzellik anlayışıma hitap etmemesi veya farklı olması sonucuyla eleniyor. İlginç projelerin değerlendirilmesi, fırsatların kaçırılması en önemlisi ise yeni referans noktalarının oluşturulamama tehlikesi ile karşı karşıyayım.



        Yukarıyı izlerken elde ettiğimiz veriler, benzerlikler veya farklılıklar; deniz seviyesinin altında kaçırdığımız yeni referans noktalarımızın yerini tutabilir mi? Daha doğrusu aynı zaman diliminde bilim insanlarımızın olgunluk seviyelerinin yorumlama hızları her iki noktada da istenilen hızda sonuçlar verebilir mi?

        Olgunlaşmış meyveyi çekirdeğinden ayırma esnasında temiz bir sonuçtan bahsetmenin mümkün olmayacağı gibi kumların akmaya devam ettiği zaman diliminde kararsızlıklarla her iki yönden de mahrum kalmak istemiyorum. Akla diğer gelen bir çözüm ise kaynakçalar. Kaynaklar bu yüzden var anlamsız gelen çözümlemelerin detaylarına ve ulaşılmış olunan bilinç seviyesine uygun yorumlamalarına varmanın kolaylaştırıldığı bir ağaçlandırma yapısı.

        Şimdilerde yapay zekanın yaptığı takip ettiğimiz güzergah doğrultusunda yolculuğumuzu sonlandırana kadar eşlik etmekten öteye gitmiyor gibi hissediyorum. Dilersem geçmiş fotoğraflarıma, videolarıma veya unuttuğum yer imlerime bakarak arayış seviyemi tekrar inceleyebilirim. Fakat bunu istediğime emin değilim. Mevcut biliş seviyesi diğer insanlardan bağımsız yorumlama kabiliyeti ile donanmış bireysel bakış açısının yitirilmesi kaçındığımız asıl şey.

        Küresel veri azlığı sanırım yetersiz gücün, güç isteyen unsurların isteklerinin bir birine benzemesini sağlayarak rahatlatmaya çalıştığımız akıştan ibaret.



Kullanılan görseller: 0,1,2,3,4