26 Mart 2021 Cuma

Yatak Düzenlemek



        Bilgisayar oyunları ilk çıktığı günden beri birden fazla sebeple üretildi ve tüketildi. İnsan vücudunun dayanım süresini de dikkate aldığımızda, çoğu zaman başlanılan oyunlara bir sonraki güne devam etmek üzere ara verildi. Kayıt noktasından devam ettiğimiz bu deneyim başka bir noktada son buldu.

        Akış içindeki yerimizi, zamanla sorgulayageldiğimiz yaşamımız simgelerken; uyku düzenimizle kayıt noktalarını oluşturduk. Kayıt seçenekleri için menü kısmı bu noktada yatak veya yatak olarak kullandığımız nesneler bütünü ile vücut buldu. Aslına bakarsanız hayal dünyamızın zirveye oynayabildiği tek nokta. Yatağımız!

        Düzen kavramı genel geçer yapısı dışında göreceliliğini koruyor. Kayıt noktasından başladığımız her yeni gün çoğumuz için gözlemsel yeteneklerimiz ile buluşuyor. Aranızda bulunan yatağını düzeltmeyenler için hayat belirsizleşiyor. Düzenin önemi, mevcut her konunun müsaitliği kadar tartışılmaya açık. Fakat bilim ancak düzen sayesinde ilerliyebiliyor. Geçmiş kayıtları veya mirası okunabilir düzende olmadığında, ya dikkate değer bulunmuyor ya da katkısı bilinmeksizin vakit israfı ile buluşuyor.

        Noktaların bütünü oluşturduğu gelecek düzenle daha hayal edilebilir duruyor. Kayıt noktanızın düzenli olması tüm günü etkilerken, yeni kayıt için karşılama merasimini katlanılası kılıyor. Ancak bu düzenleme işlemi de belirli bir zaman dilimini işgal ediyor. Genel yatak kullanıcısı bu işlemi günde en az bir kez gerçekleştiriyor. Gün içerisinden dinlenmek için uzansa dahi yatak, pürüzsüzlükten uzaklaşıyor ve tekrar düzenlenmesi gerekiyor. Zamanla bu işlem kişiyi kendinden uzaklaştırması ile terk ediliyor.

        Düzenden vazgeçmemek, ayrıca uyanır uyanmaz günlük yapılacaklar listesindenki maddelerden birini işaretlemek güne daha olumlu başlamanıza olanak tanıyabilir. Fakat yatağınızın, oda(bir oda içerisinde bulunduğunu var sayıyorum) içerisindeki konumu onun toplanabilirlik katsayısında büyük bir etken. Tek bir hareket ile pürüzler giderilebiliyor mu yoksa konunun üzerine defaatle eğilmek mi gerekiyor? Tüm bu etkenler düşünüldüğünde düzen sadeliği beraberinde getiriyor. Oda düzeni değişiyor hayatınız değişiyor.

        Sorunun çözümü noktasında yatak konumu değişikliği dış etken. Belki oda değişikliği veya yaşadığınız evi değiştirmek. Düzen garipsenmiyecek küçük değişiklikleri sever. Uygulamalardaki korkutucu büyüklükteki güncellemelerden ziyade minik detayların geliştirilmesi kullanıcıları olumlu etkiler. Yeni şeylere olan açlık anlaşılmazdan uzak durmayı beraberinde getirir. Bu işlemleri karşı tarafta incelediğinizde ise üretici ara basamaklar atlarsa müşterileri korkutmak bir yana kar edeceği başkaca ürünleri de çöpe atmış olur. Dış etken değişikliği görüş alınınızı daha uygun işlemenizi sağlar bütünün parçasıyken bütünden habersiz yaşarsınız. Bulunduğunuz konuma yeterince uzaktan bakmadıkça uygun gelişmeyi gösteremez ve düzeni oturtamazsınız.

        Görmek için sadece yakından bakmanız gerekmez, bazı durumlar yalnız uzaklaşarak anlaşılabilir.

        Yatağı sürekli topluyorsanız. Bir gün toplamamayı deneyin ya da tam tersini gerçekleştirin. Hali hazırda süre gelen istemediğiniz bir zinciriniz varsa onu kırın. Böylece kıymetini anlamak daha kolay olacaktır. Tekrarlar zamanla yapılan işin değerini azaltır. Tüm sanat eserleri kopyaları sayesinde yücelirken kopyalar sadece aslını yükseltir. Tekrar son durumda gelişmiş medeniyetleri çökerten yegane tanımdır. Hedef sadece ilerlemek olamaz elbette.

        Belki kulağa çalınan yankı misali geçmiş düzenlenmeli. İnsanların hepsi için yeni sayfa açmak veya eski sayfalara bakmamak pek mümkün gözükmüyor. Onun yerine sadece bakmak değil de, eşelemek diye tabir edebileceğimiz geçmişimizden işe yarar ekipmanları günümüze getirmek daha doğru bir güzergah olacaktır diye düşünüyorum. Geçmiş kayıt noktaları önemini yitirmemeli. Her daim ilerlemiş olamayız. Kayıtlara baktığımızda gelecek yol haritalarımız şekillenecek, denemediğimiz yollar parlayacaktır. Hiç parlalama ihtimali dahi ilerlenmeyecek yolların bir göstergesi olacağından bu kayıtlar çok önemli.

        Konu sanırım toplanamayacak kadar dağılmadı, öyle ise şu yatağın konum zaman grafiği ile oynayalım. Yatağımızı sabitlemeyelim. Bir karavan, oteller arası taş sektirme yarışması veya uyku tulumu... Belki uzaya da çıkabilirdik fakat yeryüzünden, orası yatma kavramı üzerine şu anlık pek rahat veya alışılagelmiş durmuyor. Konu dinlenmek olunca kayıt sistemi bir yana uyumak tercih sıralamasının henüz yenilmemiş kahramanı. Düzeni oluşturan temeller de değişiklik pek mümkün değil. Amerika kıtası tekrar ve tekrar keşfedildiğinde düzen için temellerden ilham alındı. Fakat kurallar bire bir uygulanmadı. Dolayısı ile yataklar değiştiğinde kurallar da değişti.



        Öngörülebilir gelecekte toplumdan uzaklaşmak yerine tekil parçalar, görece daha büyük parçaların kopması ile küçük topluluklar oluşturacak. Kargolama ve kargo iletim ağı gelişimi ile yol kavramı yeni boyutlarını şimdiden değiştirmeye çalışırken internet ağının tanımladığı iletişim sınırı kalabalık şehirleri parçalayabilecek diğer hastalıklardan daha etkili olacak. Kalabalığı oluşturan fabrikalar dahi insandan uzaklaşma eğilimini gerçek arzuları ile gösterecek. Yataklar yine yer değiştirecek. Eğlence kültürü şehirlerin kullanılabilirliğini şimdilik zinde tutmayı başarabilsede yataklar soğumaya başlayacak.



        Bu akımın öncüleri şimdilik otel müşterileri. Bu müşterilerin bir çoğu yılın sadece küçük bir kısmında bu deneyimi yaşasa da düzen içerisindeki yatağı daha çok isteyecekler. Kamp çadırları ile sadece yataklarını değil evlerini de sırtlarında taşıyabileceklerini gösteren bu koca yürekli insanlar yaptığım tanımlara daha çok uyuyor. Kendi içinde yatağın daha az yer kaplayabilmesi adına yaptığı düzgün şekil ve Nepal'de bulunan Everest ana kampı. Bu örneği şu an bile arttırmak mümkün. Antartika araştırma istasyonu, uluslararası uzay istasyonu... Toplu bir şekilde dünyanın gezilme durumu. Bu düzensizliğin bir üst paketi ise sanırım karavan ile yatağın taşınması olayıdır. Kendi içinde düzensizliklerini eksik etmeyen bu yöntemde her gidilen nokta iç düzeninin kaos ile birleşimi sayesinde yer değiştirir.


        İnsanlık barınma ihtiyacına boyun eğmek zorunda. Zira kayıt almazsanız, işler yolunda gitmediğinde büyük sorunlar yaşama ihtimaliniz çok yüksek. Gidilen yerlerin görülen manzaraların(insanlı, insansız farketmeksizin.) elbette bir önemi var. Ama dikkat çekmek istediğim nokta yanımızdan ayırmadığımız, ayırmak istemediğimiz kayıt noktamız.

        İnsanlık şimdi yeni kayıt çeşitlerinin peşinde, "yatak" tüm kullanıcılar için bir gerçeklik. Malzemeleri farklı olsada herkesin ihtiyacı. Her gün yeni şeyler ortaya çıkasa da hiç biri bunun kadar vazgeçilmez değil. Düzeni oluşturan bu ağa en yakın olan sadece deneyimleyenler için ihtiyaca dönüşebilecek internet olabilir doğrusu. Tam bir düzensizlik harikası, internet. Ama bu başka bir hikayenin konusu.



        Şimdi kendi ellerimle oluşturduğum düzeni bozup, yeni bir kayıt noktası oluşturmam gerek...


Kullanılan görseller: 1,2,3,4,5