12 Mart 2021 Cuma

Nokta, Çizgi ve Yüzey



        Eğitim temellerinde:
        Kullanılan dil, tarih, temel bilimler ve benzeri öncü akım eğitim sistemi binasının üzerine; yeni katlar düşüncesine ek yeni temellere de ihtiyacımız var. Gelişen ve/veya değişen algılama yeteneklerimiz özelinde kendi türümüzün oyunlarını geçersiz bırakacak değerlendirme kriterlerine ulaşmamız gerek. Geçerli tüm öğrenim temellerinde; küçük bedenlerin temiz zihinleri, eğitimlerinde 3B tasarım ve görselleştirme eğitimi almalılar diye düşünüyorum. Belki diğer eğitim içeriklerine göre masraflı ekipmanlara sahip olunması gerekse de bulut tabanlı eğitim ağı, daha az harcama ile iyi sonuçlar hedeflenebilir.

        Önem sırasında çok üstlere konumlandırmış gibi olduk. Ama tasarım mantığında sadece üretim değil tüketim amaçlı alınan ürünlerde de bu arayış içinde olan bir nesil üreticileri de zorlayacaktır. Üreticilerin zorlanması, küçük zorlamalarda pes edecekleri elerken yılmayan ve gelişmekten geri durmayan yeni üreticiler ortaya çıkaracaktır. Pek tabii daha kalitesiz bir ürün için harcanan enerji, üzerinde daha fazla düşünülmüş bir ürüne eşlik edecek.

        Canlılar yeryüzünde ki yaşamlarında genelde tüketmeyi tercih ediyor. Fakat üretim çok daha uzun süreli bir mutluluk garanti eder, üstelik isteğinize uygun üretilmemiş şeylere daha kolay ulaşma imkanı verir.

        Çoğumuz için genel iletişim sadece görerek gerçekleşiyor. Baktığımız her ne ise uzayda yer kaplıyor ve anlayışımızla yorumlanıyor. Tecrübe kaynaklı çözümleme yeteneğimiz farkı oluşturan ana unsur. Tecrübe kaynağı, karşılaşılan nesne üzerine çalışılılarak elde ediliyor ve daha kapsamlı çözümleme işlemi gerçekleşmesine olanak sağlıyor. Tüm bunların yanında, teknik olarak baktığımız herşeyi göremiyor veya anlamlandıramıyoruz.

        Baktığımız yöndeki gördüğümüz şeyler tamamen yorumlama kabiliyetimizle alakalı. İşin özünde gördüğümüz herhangi bir şeyin üzerinde hususi çalışma geçmişimiz yoksa tahmin yeteneğimiz kadar varız. İnsan ömrü henüz keşfedilmiş tüm yolları arşınlayacak kadar uzun soluklu değil. Bu yüzden türümüzün diğer üyelerine güveniyor ve bilgi birikimlerinden faydalanıyoruz. Bu işlemler bile tüm başlıkları doğrudan veya dolaylı olarak deneyimlememize müsaade etmiyor.

        Bu işlem gücünün en temelinde görme yeteneğimizin hesaba dayalı karşılaştırma ve yük altındaki performansı yatıyor. Tüm yollarda yürüyememek şimdilik pek mümkün ya da son kullanıcı için ulaşılabilir olmasa da daha göz önünde ve ulaşılabilir bir yöntem akıllarda yer ediyor.

        Görsel tabanlı işlemler genelde tüketicinin bir ürünü kulanıp kullanmayacağında ana etken. Tercihlerin yerinde olması için tüketici o ürünü ve çeşitlerini (ki bu çeşitler referans ürün yelpazesinin oluşumunda önemli anahtalardır) ömrü boyunca deneyimlemeli, doğuştan gelen yatkınlıklar sebebi ile süre daha kısa ve sonuç daha keskin olabilir. Peki tüketiciye mevcut ömrünün çok daha kısa bir bölümünü, tüketilecek bir ürünü ortaya çıkarma isteğinde bulunursak. Daha da ötesinde bu ürünü bilgisayar tabanlı bir 3B görselleştirme aracında yapması istenseydi. Daha geniş bir kalıp kullanılması ve katılımcıyı korkutmamak adına modellemenin önemli noktalarına değinildiği kısa bir ders ve cihazınızın gücü doğrultusunda özgür bir dünya açılan yeni bir kapı.

        Noktalar ortaya çıkacak
        Sonra çizgiler oluşacak
        Eşlik edecek yüzeyler
        Gözüm önünde hacimler



        Baktığınız herşeyde üretim aşamasını görebiliyor oluşunuz tüketiminizi nasıl etkilerdi. Öncelikle mevcut ürün yelpazeniz eğitim öncesi döneminize göre size daha da yetersiz gelecek. Zira artık neyi aradığınızı biliyorsunuz. Kalabalık ürünler gurubu seçeneğinizin çok olduğunu göstermiyor. Belirli bir seviyenin altını gözleriniz görmemeye başlayacak. Bu sorun değil. Zira artık daha fazla zamanınız ve enerjiniz var. Üstelik kararsızlık hastalığına genelde yakalanmayacaksınız.

        Zaman yönetiminin daha önce hiç bu kadar önemli olmadığı bu çağda, insanlar rahatlamak adına bilgisayar oyunlarına yöneldi. Daha hızlı arayışında geçen süre, daha fazla zaman kazanmak için servetler harcattı. Tüm bu olanların ardından servet için zaman akıp gitti. Sadece tadına bakılıp bırakılan yemek misali devam edilmeyecek oyunlara başlandı veya bitirildi. Arkadaş çevrelerince başlanan oyunlar sınıfında, kaliteden daha çok eğlence aransa da günün sonunda hepsi çöpü boyladı. Oyuncuların geneline zaman ve para kaybettirsede azınlık yine kar elde etti. Sürü takip yeteneğimiz sebebi ile kalite yoksunu oyunlara fazlasıyla zaman harcandı.

        İnsanların çoğu dönüp arkaya bakmayı sever, hepsi önlerine geri dönmek zorundadır fakat bunlardan pek azı mutlu olarak tekrar yüzünü döner. Kalite arayışında bir ömür; masa başında, konum tabanlı gerçekçilik ile yollarda, kağıtlara işlenmiş harfler arasında ve pek tabii hayatın içinde yok oluyor. Bu işlemin hızlanması yüzde yüz kesinlik sunmamakla beraber üç boyutlu tasarımı deneyimlemekten geçiyor. Göreceli olan güzelliğin peşinde sınırları sadece düşünsel değil, bizzat deneyimleyerek belirlemek çok daha mühim. Bazı durumlarda gözlemlemek deneyimlemekten daha elzemken, bu durumlar azınlıkta kalıyor.

        Oysa yaşadığımız çağda deneyimlemenin önemi kararan bir nane yaprağı gibi. İnsanlık pek de hakim olmadığı gözlem yeteneğine, tam güven ile sadece izliyor. Oyun oynayanları, tatil yapanları, acı çekenleri, zevk peşinde koşanları, ve tabi en çok kumar oynayanları... Günün sonunda elinde genel geçer tek bir ölçüt olmadığı halde kararlarını gözlemleyerek veriyor.

        Mevcut değerlendirme durumun kötü veya iyi olması ile ilgili değil. Sonuca varmak peşinde olduğum şey değil. Peşinde olduğum asıl konu bizden sonra adım atmaya devam etmesini arzu ettiğimiz neslin, eğitim kapsamında öğretilmek istenenlere ek modelleme öğrenmesi temennisi içersindeyim.

        Böylece gözlem yeteneği daha iyinin arayışında kestiği zaman ücretini, daha az ödetirken insanlığa kesin sonuçlara ulaşmasında yardımcı olacaktır. Oynadığı oyunda, gördüğü rüyada ve koştuğu insanın peşinde güzellik arayışında bir an olsun geri durmayacak. Sırf rahatlamak ve günlerin, ayların veya yılların yorgunluğunu unutmak adına harcadığı zamanı dahi, güzelliğin peşinde yitirmesi ancak arayış içerisinde olanların ulaşabileceği gözcü kulesinde ortaya çıkacaktır.



        Kendi uzmanlığınızın dışındaki sınırları tanımlamayan, son yılların takdir edilesi, parlayan yıldızı ve tabii açık kaynak kodlu özgür yazılımı Blender iyi bir başlangıç olabilir. Başlangıç derken ufku sizin belirlediğiniz bir çok son ile paket halinde diye belirmeliyim. Eş değer başka bir programdan haberim yok. Daha iyileri olması muhtemelen. Ama henüz, tamamen ücretsiz bu programa yetişebileni görmedim. Ortaya çıkışı ise ayrı bir hikaye olarak anlatılabilir.

        Üretmekten bir an olsun vazgeçmeyin lütfen. Görünenin ötesine, görünmeyeni keşfetmeye...


Kullanılan görseller: 1(UI),2,3