11 Ağustos 2015 Salı

Asee Teph (Allods Online)


    Yaz tatilinde oynamış olduğum bir online oyunda bulunan haritadan bahsedeceğim.Oyunda bulunan birçok haritadan en sevdiğim haritayı sizlere yaşanmışlık hissi uyandıması için anlatıyorum.


    Doğmuş olduğumuz topraklarda pazarda dolaşırken gideceğimiz yer hakkındaki söylentilere kulak kabartıyoruz. Ve çevresine kalabalık bir grup toplamış olan konuşmacı gözüme takılıyor. Gideceğimiz harita hakkında bilgili olduğu belli olan tüccara nasıl gidebileceğim hakkında sorular yöneltiyorum. Gitmek için şuan bulunduğumuz
haritanın kuzeyinde bulunan limandaki gemilerle gidebileceğimizi öğreniyorum. Kalabalık pazar alanından meydana gidiyorum. Ara sokaklardan geçerek kuzey kapısına varıyorum.  Kuzey kapısı; biraz yokuş, kapıya vardığımda karşı karşıya kaldığım manzara gemilerin limana gelip gitmesi, rüzgarın uğultusu ve liman şehrinin güzelliği beni heyecanlandırıyor. Limana vardığımda oradaki halktan gemilerin ücretsiz olduğunu öğreniyorum. Bulunduğum toplumun lideri ücretsiz gemi hattı kurmuş.


     Gemiler yarı fantastik yarı ilkel olmakla beraber tahta iskeleti cam
kanatları ve jet motorlarıyla beni ve yakınımda durmakta olanları heyecanlandırıyor. Gemiye biniyoruz. Sarsıntısız geçen yolculuğumuz astral patlamalarla neşeleniyor. Yolculuk sırasında sadece yolcu gemilerinin değil uzak astrallerde savaş gemilerinin olduğunu öğreniyorum.


    Ve Asee Teph bir gökyüzü adası gibi önümüzde, tüm ihtişamı ile duruyor...


    Gözünüzde canlandırın. Büyük bir coğrafya içerisinde yer alan çeşit çeşit canlılarla dolu bir ekoloji. Dik yamaçları, kel tepeleri, sık ve uzun ağaçlarla  kaplı vadileri düşünün. Düşündüğünüz
haritada aralara sıkıştırılmış ve gizlenmiş yer altı ve yer üstü (size ve düşmana ait olan) kampları düşünün Bataklığın etrafındaki timsahları, ormanın içindeki kaplanları avlayabileceğiniz hayal edin. Dik yamaçlarda gezinirken, ki çıkması uzun sürmektedir, dikkatli olmalısınız. Çünkü buralarda yaşayan ilkel orklar saldırıganlıkları ile ünlüdür. Ayrıca tekinsiz yerlerden en tekinsizi olan taş madenlerine dikkat etmelisiniz. Çünkü buralardan çıkış girildiği kadar kolay olmayacaktır. İçeride bulunan onlarca madenci goblin kendi bölgelerinde izinsiz dolaşanlara sanıldığı gibi misafirperver davranmamaktadır.

    Evet hayalinizdeki haritanın tam ortasındaki boşluğa bir Aztek Piramidi yerleştirelim. Haritanın kare biçimli olduğunu düşünürsek bu piramidi iki düşman toplumun sınırını belirttiğini
anlarız. Piramidin bulunduğu düzlüğün kenarlarında bir devir kazı çalışmaları yapıldığı ve yıkıntı şeklinde,yer yer arkeologların kaldığı kampları gezmekteyiz. Gezmekteyiz (Çoğul) tek gezmek cesaret isteyen bir bölge. Nedenlerine gelince gayet açık düzlüğün etrafı dik yamaçlarla çevrili dolayısıyla vahşi orklar çevremizde dolaşıyor. Ayrıca yolculuk boyunca da bize aman vermeyen düşman oyuncu kitleside diğer oyunculara saldırma ve kendi oyuncularını korumak için buralarda dolaşıyor.



    Gezimiz tehlikeli ve bir o kadar  da eğlenceliydi ancak bir keresinde 17 kişilik (ki normalde 5-10 kişi bulunur) bir takım kurdum ve hiç tereddüt etmeden haritayı bir uçtan diğer uca turlayarak düşmanları avladık. Bazen karşımıza sayıca az ancak öz gruplar çıkıyor, bizi buralara geldiğimize pişman ediyorlardı.

    Piramidin içine de girip gezecek vaktimiz oldu. Ancak bura oyundaki diğer bölümlerden farklı olarak daha bir ilginç geldi. Piramidin içinde dönerek yol alıyor yaratıkları öldürüyor, verdiğiniz zaiyatlara üzülüyordunuz. Yeşillere bürünmüş duvarlar sanki sadece zümrütten yapılmış gibiydi.

    Bu harita en sevdiğim haritadır, yazamadığım bir çok özelliği yanında; Ben bu haritada bir ay vakit geçirdim her gün 3 saat oynasam 90 saat tecrübem var.


    Bu tecrübemle iyi bir rehber olurmuyum bilinmez ama oyundaki binek hayvanları ayrıcalığıyla; Asee Tehp bozkırlarında dörtnala at sürmek ve diğer oyuncularla uçarcasına yarışmak kadar eğlenceli birşey olamaz.


    Not 1:Bu gezi yazısı tamamen okuyucuda anlatılan yerde yaşamış hissi uyandırmak ve merak duygusunu tetiklemek için yazılmışır. İlk başta kurgusal gibi düşünülebilir ancak gezi yazısı amacını taşımaktadır.

    Not 2: Bahsedilen oyun "Allods Online"  dır. "Mailru" adlı şirket tarafından piyasaya sürüldü. Türk sunucularında oynamaktaydım. Ancak oyunu sevdiren iki şey vardır. Birincisi oynadığın arkadaşlar, ikincisi ise o oyunun yöneticileridir. Ayrıca adil olmayan hiç bir şeyin sevilmeyeceğinide unutmamak gerek. Ailem tarafından bağımlı olarak görüldüğüm oyunu bırakma sebebim bu işte.

    Not 3: Bu yazıyı lise yıllarımda edebiyat dersi ödevi diye sunmuş ve sınıfta okumuştum.